Bli biodlare

Den vanligaste frågan är: ”Vad behövs för att bli biodlare?”
Det vanligaste svaret, baserad på väl beprövad erfarenhet är:
Gå en biodlarcirkel
• Gå med i en förening samt
• Skaffa en mentor.

Föreningens ambition är att tillhandahålla alla tre delar.

  • Gå en biodlarcirkel. För att få de nödvändiga baskunskaperna. Från 2016 kräver SBR dessutom att de föreningar som ger diplomerade kurser ska åtminstone cirkelledaren vara certifierad.
  • Medlemsskapet. Ett lika effektivt som trevligt sätt att ”komma igång” som biodlare. Ett vanligt talessätt bland biodlare är: ”Fråga tio biodlare om något och du får elva svar. Minst.” Men oavsett det, och trots det, håller man sig ändå oftast med ett slags standard inom föreningen, t ex en gemensam biras, gemensamma metoder/synsätt för att bekämpa sjukdomar och skadedjur, samma mått på ramar och lådor m.m. När du gått kursen kommer du att inse att sådana gemensamma synsätt kan vara viktigare än man tror.
  • Mentor. Under sina första år ställs man inför mängder med frågor och funderingar. Då är mentorn guld värd! Tro inte att det är en belastning för mentorn, tvärtom! Det finns knappast något som utvecklar mentorns egna kunskaper och erfarenhet så mycket som att vara just det. Fråga vilken annan lärare som helst, och de håller med om det.

Intresserade kan alltid ta kontakt med föreningen med sina frågor, och våra möten är nästan alltid öppna möten för alla intresserade, se Möteskalendern.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *